van vrachtschip naar zeilschip voor groepen 

warmwaterketel in de platbodemDeze fraaie Groningse platbodem is oorspronkelijk een dektjalk. Volgens de meetbrieven is ze gebouwd in 1892.
De Zuiderzee is een van de oudste schepen in de vloot en is inmiddels aan haar derde eeuw begonnen! Gebouwd bij werf Barkmeijer te Briltil, is gedoopt met de naam De Welvaart. Eind jaren ’20 was ze niet meer rendabel als vrachtschip en deed in de crisisjaren daarna dienst als handelsschip van een varende marskramer.

Tijdens de oorlogsjaren is er niet gevaren.
In de jaren ’50 ontkwam dit zeilend monument aan de algemene onttakeling door te functioneren als privéjacht. In 1978 is de tjalk opnieuw getuigd en voor de passagiersvaart ingericht. Er kwam ook een houten roef op. Onlangs is het schip van binnen en van buiten aangepakt en zonder verlies van de authentieke sfeer is het schip weer helemaal klaar voor de komende vaarseizoenen.

Aan boord vind je een eenvoudig sfeervol ingericht gastenverblijf met compleet ingerichte kombuis. In de badkamer is het toilet en de mogelijkheid om je te wassen.

dagverblijf van de platbodem tjalkTjalk ‘de Zuiderzee’ is geschikt voor maximaal 12 passagiers, dit is zonder bemanning. Ga je een meerdaagse plannen, zoals een weekend of een week, dan is overnachten met 8 tot 10 personen optimaal. Zijn er wat kleine mensen bij, dan lukt overnachten ook prima met 12 personen. Totaal zijn er 15 bedjes aan boord (3 voor de bemanning).

In een uitgesproken karakteristieke sfeer biedt het gastenverblijf een gezellige zitruimte.  De indeling maakt optimaal gebruik van de ruimte en de bedjes zijn ruim genoeg en comfortabel.

plattegrond

Zeilen met de platbodem

De zeileigenschappen van de platbodem zijn goed. Ze ligt vrij diep in het water door 8 ton ballast op het vlak. Dit maakt haar een veilig schip met toch nog een verrassend goed zeilvermogen. Met 7 zeilen aan boord kunnen we aardig spelen.
Onlangs is er een halfwinder/lichtweerzeil aangeschaft.

Het grootzeil kan 3x gereefd worden (kleiner maken) en de fok 1x
Totale zeilopppervlak is bij benadering momenteel 225 vierkante meter

Historie  |  De Schipper | Contact