Historie van de tjalk

De Zuiderzee kent een lang verleden. Dit schip heeft een aantal schipper/eigenaars gehad die met veel toewijding en zorg het schip tot in de puntjes hebben onderhouden. Kom aan boord op één van de oudste nog zeilende tjalk van de Bruine Vloot.
zeilen tijdens een wedstrijd bij Muiden

De Zuiderzee, gebouwd in 1892, oorspronkelijk bestemd voor de vrachtvaart, werd in 1978 door de legendarische Rooie Gerrit, grondlegger van de Bruine Vloot, verbouwd ten behoeve van het vervoer van passagiers.
Dat wil zeggen, uiterlijk niet veranderd, alleen waar vroeger de aardappels of ander vrachtgoed lag opgeslagen, vind je nu het slaapvertrek, het dagverblijf, sanitair en een goed geoutilleerde kombuis.

Deze fraaie Groningse dektjalk was eind jaren ’20 niet meer rendabel als vrachtschip en deed in de crisisjaren daarna dienst als handelsschip van een varende marskramer. 
In de jaren ’50 ontkwam dit zeilend monument aan de algemene onttakeling door te functioneren als privéjacht. In 1978 is de tjalk opnieuw getuigd en voor de passagiersvaart ingericht.
 Aan boord vindt je een sfeervol ingericht gastenverblijf. Het voormalig vrachtruim geeft ruimte aan 12 personen. In een uitgesproken karakteristieke sfeer biedt het gastenverblijf een gezellige zitruimte.

 

De Schipper  |  Het Schip | Contact